Ingrid Viertola, Siideriä, kiitos!

’Siideriä, kiitos’ on blogi, joka keskittyy aitoihin siidereihin. Teemme arvosteluita aidoista siidereistä ympäri maailman sekä annamme vinkit siiderin ja ruoan yhdistämiseen. Blogin tarkoitus on lisätä siideritietoutta rennolla otteella ja edistää aitoa siiderikulttuuria Suomessa.
– Ingrid Viertola

Ingrid Viertola on olut- ja siiderispelialisti vuosien kokemuksella. Voit törmätä häneen mm. Stadin Panimobaarissa ja alan tapahtumissa

Alkon valikoimista: Abavas Premium Brut

Abavas – panimo sijaitsee Latviassa, Abava-joen läheisyydessä. Kyseessä on latvialaispariskunnan kunnianhimoinen artesaanipanimo, jossa valmistetaan siiderin lisäksi myös viiniä ja likööreitä. Baltian maat ovatkin yhä enemmän kunnostautuneet käsityömenetelmin valmistettujen siiderien tekemisessä. Yksi parhaista Latvialaisista siideritaloista!

Abavas Premium Brut

Mistä: ALKOsta, 0,375L, 8,5%, 6,78€

Mikä: Latvialainen korkealaatuinen artesaanisiideri  –

Kenelle: viiniharrastajalle, joka kiinnostuu myös siidereistä

 

Abavasin siiderit ovat  korkealaatuisia. Ne valmistetaan latvialaisista omenoista: ja tällä kertaa lajikkeella on väliä: siideriomenalajikkeet (neljä erilaista) valitaan tarkoin. Käyminen tapahtuu viileässä ja kestää pitkään – 8 kuukautta – pitkän käymisajan mahdollistaa sokerin lisäys ja täysin kuivaksi käyttäminen. Näin ollaan saavutettu myös runsas alkoholi. Kyseessä ei  ole aito siideri, koska valmistukseen on myös käytetty hieman vettä.

Abvasin brutissa on melko mieto omenan tuoksu. Maku on rutikuiva ja hyvin tasapainoinen: kirpsakkaa happamutta tasapainoittaa runsaan alkoholin tuoma täyteläisyys. Siiderissä on miellyttävä, shampanjamainen pieni kupla.  Alkon makukuvauksen keltaomenaisuutta en löydä ollenkaan: mielestäni jälkimaussa tulee aivan selvä viheromenaisuus: Granny Smith kerrassaan.

Abavas Premiun Brut on hintansa arvoinen siideri.  Oma mieltymykseni on enemmän rustiikkisissa ja perinteisissä navettasiidereissä – mutta tätä siideriä on ilo juoda. Valmistin  tässä siiderissä tänään taimenta ja tarjosin Abavasia myös ruokajuomaksi. Toimi erinomaisesti!

Abavas Premium Brut on myös palkittu siideri: Pomme d’Or Prix palkinto tuli viime vuoden maaliskuussa.

 

https://www.abavas.lv/

 

 

Jaa artikkeli

Kommentoi

avatar
  Subscribe  
Ilmoita