Ingrid Viertola, Siideriä, kiitos!

’Siideriä, kiitos’ on blogi, joka keskittyy aitoihin siidereihin. Teemme arvosteluita aidoista siidereistä ympäri maailman sekä annamme vinkit siiderin ja ruoan yhdistämiseen. Blogin tarkoitus on lisätä siideritietoutta rennolla otteella ja edistää aitoa siiderikulttuuria Suomessa.
– Ingrid Viertola

Ingrid Viertola on olut- ja siiderispelialisti vuosien kokemuksella. Voit törmätä häneen mm. Stadin Panimobaarissa ja alan tapahtumissa

Mitä aito siideri on?

Siideriä, kiitos – blogissa kirjoitan aidoista siidereistä. Koska siideritietoisuus verrattuna olueeseen ja viiniin on vielä aivan lapsenkengissä, on hyvä selventää aidon siiderin merkitystä hieman.

Bulkkisiideri, aito siideri – mistä on kysymys?

Merkitystä hämärtävät erityisesti bulkkisiiderit – toisaalta esimerkiksi Happy Joe-bulkkisiideriä on virheellisesti ja kuluttajaa huijaamalla mainostettu aidoksi siideriksi. Onneksi Suomalaisen Aidon Siiderin Seura ja useat siideriaktiivit ovat aloittaneet aktiivisen toiminnan kotimaisen kuin ulkomaisenkin Aidon Siiderin aseman parantamiseksi.

Kuluttajat usein toteavat minulle, että eivät juo siideriä, se on pahaa, juovat mielummin pienpanimo-olutta. Tällä toteamuksella kuitenkin tarkoitetaan lähes poikkeuksetta tiivisteistä ja esanssista, vedellä laimennettua ’bulkkisiideriä’. Aito Siideri on kuitenkin jotain aivan muuta: se on taidokkaasti aidoista raaka-aineista valmistettu, puhdas omenasiideri. Aitoja siidereitä on toki useita tyylejä ja paikallisuus on hyvin vahvassa roolissa: tärkeissä siiderimaissa Britanniassa, Ranskassa ja Espanjassa on jokaisella oma tapansa tehdä laadukasta siideriä – tosin korkealaatuista, aitoa siideriä löytyy nykyään myös monesta muusta maasta.

Aidon siiderin määritelmä & tekotapa lyhyesti

Määritelmät voivat hieman vaihdella, mutta lainaan tässä yhteydessä Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran määritelmää suomalaiselle siiderille:

• siideri tehdään 100% aidoista omenista, tuorepuristamalla mehu omenista (ei tiivistettä, se kuuluu vain bulkkiin!). Mehua ei pastöroida.
• Mehuun ei lisätä vettä, vaan se laitetaan käymään sellaisenaan. Usein tynnyriin, mutta myös terästankki käy.
• Aito siideri käy perinteisesti omalla villihiivalla, nykyään välillä lisätään myös hiiva erikseen – tämä siis on sallittua)
• Aito siideri kypsyy pitkään ja hartaasti
• Perinteiseen aitoon siideriin ei lisätä sokeria vaan makeus tulee omenan omasta sokerista. Näin ollen makeammat siiderit ovat miedompiprosenttisia, koska eivät ole käyneet ihan loppuun. On kuitenkin ok Suomessa lisätä aitoon siideriin omenan omaa mehua makeuden lisäämiseksi.

Aito siideri sopii kaikille: myös oluen ja viinin ystävälle!