Ingrid Viertola, Siideriä, kiitos!

’Siideriä, kiitos’ on blogi, joka keskittyy aitoihin siidereihin. Teemme arvosteluita aidoista siidereistä ympäri maailman sekä annamme vinkit siiderin ja ruoan yhdistämiseen. Blogin tarkoitus on lisätä siideritietoutta rennolla otteella ja edistää aitoa siiderikulttuuria Suomessa.
– Ingrid Viertola

Ingrid Viertola on olut- ja siiderispelialisti vuosien kokemuksella. Voit törmätä häneen mm. Stadin Panimobaarissa ja alan tapahtumissa

”Siideri ei ole vain juoma, se on elämäntapa”

Pohjois-Espanja on yksi suurista siiderimaista. Itse asiassa Espanjasta onkin lähtöisin ensimmäiset kaupalliset siiderit noin 1000 vuotta sitten. Espanjan siiderialueet sijaitsevat Pohjois-Espanjan Baskeissa ja Asturiassa. Pohjois-Espanjassa ei nimittäin viiniköynnös kasva, mutta omenapuu sen sijaan viihtyy kosteassa, runsassateisessa ja viileähkössä maaperässä erinomaisesti. Pohjois-Espanja on myös vuoristonsa takia ollut hieman eristyksissä muusta maasta, ja täten sinne on päässyt […]

Pohjois-Espanja on yksi suurista siiderimaista. Itse asiassa Espanjasta onkin lähtöisin ensimmäiset kaupalliset siiderit noin 1000 vuotta sitten. Espanjan siiderialueet sijaitsevat Pohjois-Espanjan Baskeissa ja Asturiassa. Pohjois-Espanjassa ei nimittäin viiniköynnös kasva, mutta omenapuu sen sijaan viihtyy kosteassa, runsassateisessa ja viileähkössä maaperässä erinomaisesti. Pohjois-Espanja on myös vuoristonsa takia ollut hieman eristyksissä muusta maasta, ja täten sinne on päässyt muodostumaan mitä mielenkiintoisin, hyvin omintakeinen ruoka- ja juomakulttuuri johon siideri vahvasti liittyy.

Espanjalainen siideri valmistetaan juuri valikoiduista, käsin poimituista omenista. Omenalaatujen sekoitus on tärkeä: se miten paljon happamia, makeita ja katkeria omenalajikkeita sekoitetaan, vaikuttaa olennaisesti makuun. Siiderin laatu on aina ensisijaisesti kiinni omenien laadusta! Kun omenat on kerätty, ne seisovat ensin muutaman päivän ja tämän jälkeen ne murskataan. Murskauksen jälkeen seuraa tuorepuristus. Omenamehu laitetaan tämän jälkeen käymään – ja tietenkään vettä, sokeria tai muita lisäaineita ei käytetä. Käyminen tapahtuu perinteisillä natural – siidereillä ja shampanjasiidereillä pähkinäpuutynnyreissä, hiilihapolliset vientisiiderit käyvät usein terästankeissa. Käyminen kestää yli talven kevääseen ja kesään asti. Mitä makeampi siideri, sen nopeammin käyminen lopetetaan -> siideriin jää siis makeus omenan omista sokereista.

Asturialaiseen ja baskilaiseen siideriin liittyy vahvasti piirre, joka kiinnostaa nykyään siideriharrastajia kautta maan: paikallisille markkinoille tehdyt, edulliset ’pöytäsiiderit’ ovat itse asiassa kaikessa robustisuudessaan valtavan mielenkiintoisia, aromaattisia ja erinomaisia kulinaristin ruoka- ja maistelujuomia. Näitä siidereitä on aika harvoin tarjolla muualla kun Asturiassa – näitä vihreässä pullossa olevia, hiilihapottomia sameita herkkuja näkee vain harvoin. Mainostan tässä yhteydessäkin Sidreríaa Merimiehenkadulla: meillä näitä paikallisia siidereitä on runsaasti!

Asturialaiset juovat eniten siideriä maailmassa henkilöä kohden: ei siis ihmekään, että siideri on niin korkeassa arvossa Asturiassa, josta muuten tulevat myös uskomattoman laadukkaat siiderit! Asturian siiderillä on oma PDO-sertifikaatti, eli Protected Designation of Origin – EU:n valvoma raati, joka tarkkailee ja säätelee sekä omenia että tarhoja ja valmistusta. Sidreríassa Merimiehenkadulla voit maistaa useita tällaisia PDO-sertifikoituja laatusiidereitä. Asturialainen perinteinen siideri onkin siis hiilihapotonta, kuivaa tai puolikuivaa, maanläheistä siideriä, joka tarjoillaan korkealta kaataen sidrerioissa tai paikallisen kotona. Lisäksi Asturiassa on tehty pitkään upeita shampanjasiidereitä, joissa jälkikäyminen tapahtuu shampanjamenetelmin lisäämällä pulloon hieman makeaa omenamehua ja shampanjahiivaa. Hiiva poistetaan jäähdyttämällä kuten shampanjallakin. Lisäksi Asturiasta tulee paljon myös vientiin tarkoitettuja kuplallisia siidereitä – näitä nyt myös sitten pienissä pulloissa. Nämä vientiin tarkoitetut Aidot siideritkin ovat useimmiten erinomaisia laadultaan. Varo kuitenkin bulkkeja jäljennöksiä!

Asturian siiderillä on oma PDO – sertifikaatti, eli Protected Designation of Origin

Baskilainen siideri valmistetaan usein pienikokoisissa siideritaloissa. Tällaisia perhetiloja on valtavasti. Keväällä vietetään Txox – aikaa, jolloin siideriä myydään edullisesti suoraan valtavista pähkinäpuutynnyreistä. Jokaisella tilalla on oma tynnyri ja myyntipiste. Tämäkin siideri kaadetaan suoraan tynnyristä korkealta. Myöhemmin kesällä loppu siideri sitten pullotetaan.